Plakater med tekst er kunstværker i deres egen forstand

plakater med tekst (foto: minplakat.dk)
plakater med tekst (foto: minplakat.dk)

Plakater med tekst kan være med til at skabe en bevidsthed omkring et givent sagsforhold. Det kan være, der er et politisk slogan, et fedt filmcitat eller noget helt andet, som man gerne vil have kastet opmærksomhed på. Det kan man nemt gøre med en filmplakat med tekst. Det er i hvert fald umiddelbart muligt at lade teksten indgå som en dimension af designet og således på naturlig vis sammenstille æstetik og tekst, så de falder sammen. Det er en moderne tendens på den måde at koble det tekstuelle sammen med det umiddelbart æstetiske.

Ordenes æstetik

Men det er ikke et gammelt trick. I Kina har man igennem flere årtusinder vist et gennemgående tæt forhold til kalligrafiens verden. Kalligrafien er meget mere end blot en viden om fremstillingen af ord. Det er ligeså meget fremstillingen af symboler. Når man derved begynder at beskriver tekst som symbol, er man et skridt tættere på, hvad man kan kalde for en billedliggørelse af ordenes kvaliteter. Det lader altså til, at der immanent i ordene er en grundlæggende billedlignelse, der må fuldføres i aktualiseringen af disse.

Betydning og sanselighed

En måde at aktualisere ordenes billedlige betydninger er altså ved at finde en plakat med tekst. Sådan et sted kommer plakaten til at være noget, der er midt imellem umiddelbar æstetik og reflekteret beskrivelse. For ordene har stadig bibeholdt deres betydning. Men samtidig er de nu også blevet til en særlig fremstillingsform, der har et sandt eller et æstetisk sandt sigte. Her falder repræsentation af det sanselige og det reflekterede altså sammen om noget. Som indehaver af en plakat med tekst er man indehaver af et sandt kunstværk. Her er tale om en naturlig forbindelse mellem teksten og billedet, mellem ideerne og fremstillingerne, den umiddelbare sanselighed i ordene og deres tekstlige kvaliteter som betydninger.

 

Læs meget mere om plakater med tekst her

Få mere inspiration til at indrette dig med omtanke her:

En skrivebordslampe skal have et godt lys og se godt ud

Få bedre styr på din hverdag med en klassisk Mayland kalender

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.